Natievorming in Oost-Timor
Oost-Timor is een sinds 2002 een onafhankelijk schiereiland in Zuidoost-Azië. Het andere deel van het eiland Timor, West-Timor, hoort bij Indonesië. Oost-Timor heeft dan ook zo’n 27 jaar bij Indonesië gehoord. Voordat het bij Indonesië hoorde, werd dat gebied overheerst door Portugese kolonialisten. Tijdens de Indonesische overheersing waren er in Oost-Timor velen bloedige gevechten en conflicten. Nadat er een referendum voor onafhankelijkheid werd gehouden, werd Oost-Timor officieel een onafhankelijk land.
Politiek
Door de lange en heftige strijd met Indonesië werd het gevoel van nationalisme in Oost-Timor bevorderd. Dit nationalisme kan men ook zien aan de uitslag van het referendum in 2002, bijna 80 procent koos voor onafhankelijk. Omdat Oost-Timor redelijk klein is voor een eigen staat, iets meer dan 15000 vierkante kilometer, wonen er ook nauwelijks verschillende volken. Dit zorgt voor een goede samenhang in het land en laat dus natievorming zien in Oost-Timor.
Economie
Door de lang strijd voor onafhankelijkheid met Indonesië is de economie in Oost-Timor flink achteruit gegaan. Ondanks de sociale gelijkheid op het gebied van arbeidsverdeling, is Oost-Timor met een Bruto Binnenlands Product van 400 dollar een van de armste landen ter wereld. De economie is wel groeiend en de oliebronnen voor de kust van Oost-Timor bieden echter wel perspectief op meer welvaart in de toekomst.
Cultuur
Een belangrijke rede waarom Oost-Timor zo graag onafhankelijk wilde worden, was vanwege de heersende religie, het katholicisme. Indonesië is namelijk overwegend Islamitisch, terwijl 98 procent van de bevolking van Oost-Timor katholiek is. Dit aspect vormde toen vele conflicten, wat nu in Oost-Timor juist de natievorming uitermate bevordert.